Selecteer een pagina

Tessa van der Eem (34)

Grafisch vormgever | Haarlem | www.tessavandereem.nl

Wat ben je aan het doen?

Een van de projecten waar ik op dit moment met veel plezier aan werk is het ontwikkelen en ontwerpen van een boek voor jonge ouders die de stad met hun kinderen willen gaan ontdekken. Ik kan nog niet zoveel over de details zeggen maar het plan is dat het boek ergens in 2021 uit moet komen. Het is een eigen project in samenwerking met een collega moeder/vriendin en het is een leuke uitdaging om samen een product van A tot Z te bedenken en ontwikkelen.

Hoe is je werk als creatieve maker ontstaan?

Mijn werk ontstaat altijd vanuit een onderzoek. Een goede briefing is hierbij van groot belang. Uit een goede briefing kun je veel waardevolle informatie halen. Deze informatie kun je gebruiken als aanknopingspunten om uiteindelijk tot een vorm te komen die past bij de opdrachtgever of het doel wat de opdrachtgever voor ogen heeft.

 

Wat vind je het allerleukste aan jouw werk?

In mijn werk als grafisch ontwerper ontwikkel ik veel huisstijlen en bijbehorende middelen. Voor sommige opdrachtgevers is een huisstijl niet veel meer dan ‘maar’ een logo. Maar een huisstijl en de middelen die daarbij horen zijn het visitekaartje van je bedrijf. Als ontwerper vind ik het belangrijk dat hier een goede lijn in zit en dat overal goed over nagedacht is. Een consistente vormgeving is bepalend voor de professionele uitstraling van je bedrijf. Niet elke opdrachtgever staat hierbij stil. Ik vind het een uitdaging om een opdrachtgever hier het belang en de meerwaarde van in te laten zien. Voor veel opdrachtgevers geldt dat een kleine moeite een groot resultaat kan hebben. Ze bezuinigen vaak op de investering van een goede huisstijl terwijl als je huisstijl eenmaal staat je daar zoveel profijt van kunt hebben.

Een consistente vormgeving is bepalend voor de professionele uitstraling van je bedrijf.

Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling in de verschillende soorten opdrachten en opdrachtgevers die ik heb. Wat ik daarnaast het leukste vind is om samen met de opdrachtgever een koers te bepalen en tot een eindproduct te komen. Door samen te sparren ontstaat er vaak een product wat klopt en wat aan de juiste verwachtingen en doelstellingen voldoet.   

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik raak vaak geïnspireerd door mooie vormen of kleurcombinaties die ik tegenkom. Dit kan in een interieur zijn maar ook online op Instagram, Pinterest, etc. Een huisstijl begint voor mij meestal met een bepaald gevoel dat het uit moet stralen en dit is vaak ook gerelateerd aan vorm en kleur.

Op welk project/opdracht/klant ben je het meest trots en waarom? 

De huisstijl die ik vorig jaar heb ontwikkeld voor Verpleegkundig Kinderdagverblijf Kleine Maatjes. Dit is een goed voorbeeld van een mooie professionaliseringsslag. Samen met een strateeg/tekstschrijver en de opdrachtgever zijn we tot een huisstijl gekomen die past bij de organisatie en waarmee je eindeloos kunt variëren in het kleurenpalet, het patroon en de illustraties die ontwikkeld zijn.