Selecteer een pagina

Krachtige creatieve concepten brengen mensen in beweging, laten mensen nadenken, kweken bewustzijn of geven betekenis. Daar is creativiteit voor nodig. Als communicatieprofessional wordt er regelmatig beroep gedaan op jouw creatieve vaardigheden. Dat is soms best een uitdaging, daarom begeleid ik via Beeldstudio de deelnemers hoe ze hun creatieve vaardigheden kunnen ontwikkelen en visuele communicatie succesvol in kunnen zetten.

Creativiteit kun je oefenen

Misschien herken je je in de ervaring van marketing & communicatie adviseur Anneke, die momenteel een traject volgt bij Beeldstudio en onlangs de training Creatief Proces afrondde deed.

“In alle haast en spoed neem ik bij opdrachten vaak te weinig tijd en gun mijzelf soms het creatieve proces niet. De training Creatief Proces en de leuke opdrachten hebben mij mooie inzichten opgeleverd. Door meer tijd te nemen voor het creatieve proces kom ik tot meer unieke ideeën. Door de training weet ik hoe ik meer structuur kan aanbrengen tijdens de brainstormsessie en heb ik hier handvatten voor gekregen. Creativiteit kun je oefenen en daarmee kun je je creatieve vaardigheden ontwikkelen.”
Anneke Huisman, marketing & communicatie adviseur

In de training Creatief Proces ontdek je onder andere de basisvaardigheden van creatief denken en ontwikkel je een routine die je in je dagelijkse werk kunt toepassen. Met behulp van een handige tool, waarmee je in het vervolg na een creatieve sessie, de ideeënchaos gemakkelijk voor jezelf kunt ordenen.

Basisvaardigheden voor creatief denken

De basisvaardigheden voor creatief denken pas je nu al bewust en onbewust toe in je dagelijkse leven. Maar door ze aan te scherpen en er meer bewust mee om te gaan, kan je je creativiteit verbeteren. Eén van deze basisvaardigheden is het ontwikkelen van verbeeldingskracht. Met verbeelden wordt het vermogen bedoelt om een voorstelling in je hoofd te kunnen maken van iets dat op dit moment niet fysiek waar te nemen is. Je kan deze vaardigheid ook wel ‘beelddenken’ noemen. Verbeelden komt op verschillende momenten in ons dagelijks leven naar voren; bewust en onbewust.

Een leuke oefening die je nu direct kunt doen is de volgende;

Sluit je ogen en stel je je keuken voor. Bekijk de details, loop rond en trek een la open in gedachten. Probeer nu eens een ui te pakken en deze met een mes op een snijplank fijn te snijden. Wat zie je? Wat voel je? Wat hoor je?

Hoe was dat voor je? Vond je het makkelijk of nog best een uitdaging om het ook écht voor je te zien? Het ontwikkelen van verbeeldingskracht, ofwel beeldenken, is één van de basisvaardigheden van creatief denken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met creativiteit! Gaat je dat altijd gemakkelijk af of zou je hier ook wel wat hulp, handige tools en handvatten bij kunnen gebruiken, zodat het gemakkelijker voor je wordt om creatieve concepten te bedenken? Stuur me dan even een (privé) berichtje op LinkedIn of een e-mailtje want dan kijk ik graag met je mee hoe ik je verder kan helpen.

Heb jij de Beeldgids al gedownload? In deze Beeldgids ontdek je de 5 essentiële stappen om met beeld jouw publiek te bereiken. Download hem hier!